Tehnică

Adrian Stoenică utilizează pentru lucrările sale pasteluri sub formă de bastonașe cretate, pe care le folosește împreună cu degetele pentru a împrăștia culoarea pe întreaga suprafața a cartonului, cât și pasteluri sub formă de creion, pentru detalii.

Pastelul este un creion colorat, un bastonaș ca o cretă, făcut din pigmenți pulverizați, amestecați cu talc și gumă arabică. Suportul pe care se lucrează poate fi o hârtie cu asperități(tip Canson) sau un carton poros. După ce se construiește imaginea(conturul obiectelor, clădirilor, florilor etc) se aplică hașuri pe suprafață, hașuri care pot fi răspândite uniform prin frecare cu vârfurile degetelor, acoperindu-se astfel întregul desen, sau lăsându-se așa cum au fost aplicate, caz în care, rămâne vizibil cartonul sau hârtia, unde nu se folosește pastelul. Pentru o mai bună conservare a lucrării, aceasta se fixează cu un spray special și se protejează, ca și acuarela, cu geam.

Pastelul este considerat o tehnică de graniță între grafică și pictură. Apogeul acestei tehnici a fost atins se pare în secolul al 18-lea în Olanda. La noi, un mare pastelist este considerat Ștefan Luchian, dar el făcea pastel ca o pregătire pentru pictura în ulei.

















Un comentariu:

  1. Recent am avut placerea sa vizionez expozitia dumneavoastra si a fiului dumneavoastra de la Cercul Militar National , la finele anului 2011. Am ramas profund incantat de ce am vazut, eu fiind un mare iubitor de natura si de flori in special. Pictura dumneavoastra este de-a dreptul uimitore si incantatoare. Nu-mi pot deslipi privirea de minunatele creatii ale dumneavoastra si sper sa mai am ocazia sa fiu prezent la expozitiile dumneavoastra prin Bucuresti. Cand eram mic,foarte mic coloram, mai tarziu desenam si incepusem sa pictez. Au trecut anii iar pasiunea pentru frumos a continuat de data asta prin fotografie, lucru care sa dovedit foarte util atunci cand imi doream o eliberare emotionala, o alinare sufleteasca sau o o reinventare a unei realitati doar de mine imaginate si realizate cu ajutorul camerei foto digitale. Sunt bucuros ca v-am cunoscut si sper sa mai am ocazia sa vin la expozitiile dumneavoastra si a fiului dumneavoastra.
    http://armoniecufotoni.blogspot.com
    http://www.flickr.com/maryorock
    Cu bine,
    Marian Nedelcu .

    RăspundețiȘtergere